Archive for » October, 2012 «

Mijn digitale filmdoosjes…

ZANDVOORT – Soms begin je ineens wat te verzamelen, omdat je het leuk vindt of ergens voor wilt gebruiken. Zo ben ik er toe gekomen om scans van filmdoosjes te gaan verzamelen. Dat komt een beetje, doordat mijn vrouw regelmatig filmpjes krijgt voor de digitalisatie. Vaak zitten de filmpjes of films in doosjes en die zijn iedere keer weer anders. Op een gegeven moment had ik bedacht dat deze hoesjes wel leuk zouden zijn ter illustratie op de DVD-doosjes van de vereniging Genootschap Oud Zandvoort, waarvoor ik geheel belangeloos een filmarchief voor aan het aanleggen ben. En dan moet ieder filmfragment een nummer hebben en als je dan een volle DVD hebt, dan moet dat vanaf harddisk op DVD worden gebrand. En dan is een leuk hoesje natuurlijk een leuke bijkomstigheid, als dat hoesje ook nog iets verteld over de inhoud van wat op de desbetreffende DVD staat. En zo ben ik er toe gekomen dit soort scans te verzamelen. Inmiddels staan er ook een paar scans van doosjes van glasplaten tussen. Dat vond ik ook hele kunstwerkjes. Hieronder kunt u ze bekijken en gebruiken waarvoor u maar wilt. En mijn naam ergens vermelden, dat mag natuurlijk altijd…

De glasdia’s van Jan Smit uit Zandvoort

ZANDVOORT – Jaren geleden kwam ik in contact met meneer Smit uit Sneek. Hij bleek een kleinzoon te zijn van de Zandvoortse fotograaf Jan Smit uit de Engelbertstraat. Omdat ik toen wekelijks een rubriek schreef voor “De Zandvoorter” van de Buijze Pers, had ik een keer een oproep gedaan voor oude foto’s van Zandvoort.

 

Duwschuit uit lang vervlogen tijden

Landgoed Elswout, toen nog in Heemstede, volgens het bordje rechts, waarop staat:
Kom der gemeente HEEMSTEDE ingevolge het reglement op de wegen in Noord-Holland 

De Dam in Amsterdam, rond de eeuwwisseling van 1800 naar 1900

Via toevallige omstandigheden en omdat iemand toevallig de Heemsteedse editie had meegenomen en deze man in contact kwam met meneer Smit, kwam meneer Smit aan mijn telefoonnummer en die heeft mij vervolgens opgebeld. En of ik nog steeds oud foto-materiaal zocht van Zandvoort. Want dat had hij inmiddels gevonden op de zolder van zijn tante die al dik in de negentig was. Alles wat niet van Zandvoort was, dat moest ik maar wegdoen. Nou, dat ben ik aan het doen maar niet zomaar natuurlijk. Hieronder heb ik een kleine verzameling gescande glasnegatieven neergezet die niet van Zandvoort zijn. Slechts een paar heb ik kunnen thuisbrengen. Aangezien de afbeeldingen keurig geconserveerd zijn bewaard, zijn de scans ook heel mooi geworden. Inmiddels zijn de originele glasnegatieven ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief, waar ze beter op hun plaats zijn dan bij mij op een plank. Ook voor deze foto’s geldt weer, gebruik van de foto is toegestaan voor non-profit doeleinden mits er wordt gedaan aan het onderschrift: Foto: Jan Smit, Zandvoort. Gebruik in boeken uitsluitend in overleg!

Onbekende familie-dia’s, niet van mij…

ZANDVOORT – Ze worden ook wel de grofvuilstruiners, nachttoeristen en scharrelaars genoemd en persoonlijk heb ik wel wat met ze. Mensen die tussen het grofvuil kijken of er nog wat bruikbaars tussen zit. En waarom ook niet. Zo heb ik in het verleden wel eens een nog werkende bandrecorder bij het grofvuil vandaan gehaald maar dat is ook al weer zo’n 35 jaar geleden. Later haalde ik regelmatig hele dozen met oude platen er vandaan want platen, die verzamelde ik toen nog. Helaas is door ruimtegebrek mijn complete verzameling LP’s en maxi-singles naar iemand toegegaan die mij nu al 2 jaar beloofd alles te digitaliseren en heeft hij totnogtoe nog maar een gedeelte gedaan. Dat heb ik nu digitaal maar het wachten duurt wel erg lang. Zelf had ik er geen zin in om al die maxisingles weer een keer op te zetten, ze op te nemen op de pc en er vervolgens een reinigingsprogramma op los te laten die de tikken er uit haalt. Daar heb ik het geduld gewoon niet voor; ik had 3200 maxisingles en dan moet de B-kant natuurlijk ook gedaan worden want daar staan juist de leukste uitvoeringen op. Of de instrumental version want die kan dan weer voor karaoke worden gebruikt. Nu heb ik ooit een paar keer in mijn leven aan karaoke gedaan en dat was geen succes, begreep ik. Bij The Voice zal ik dus nooit terechtkomen. Maar, we dwalen af want wat is er gebeurd. Ik denk een jaar geleden kwam een kennis ineens langs met een paar bakken met dia’s. Gevonden bij het grofvuil en misschien was het wel Zandvoort. Nu vindt ik een bak met dia’s altijd hartstikke leuk want je weet maar nooit. Een gepubliceerde persfoto is meestal bekend en een privé opname toch weer net even anders. Dus ik besloot om de hele bak met dia’s door de scanner te halen.

Nu heb ik een Nikon Coolscan 5000 scanner met dialader type SF-210 en dat is een verrekt handig apparaat. Hartstikke duur natuurlijk maar dan heb je ook wat. Je stopt er 24 of 36 dia’s in, afhankelijk hoe dik de diaraampjs zelf zijn, je klikt op wat opties in de software en het apparaat gaat scannen heen. Meestal loopt het proces niet vast, een enkele keer gebeurd dat nog wel eens maar je kunt gerust een aflevering van NYPD of CSI gaan kijken, het loopt meestal vlekkeloos door. Je kunt ook inscannen met de optie dat krasjes en stofjes verwijdert moeten worden en hoe dat werkt, geen idee, maar het heet ICE. En dus kwamen de dia’s als bestandjes op harddisk te staan en het resultaat ziet u hieronder. Wie het zijn en waar het is, geen idee maar ik zie volgens mij een hunebed. Dus het zou zomaar eens Drente kunnen zijn. Waar de dia’s nu zijn? Geen idee, ik heb ze niet meer staan maar digitaal dus nog wel.

De Miss Scheveningen verkiezing van 1951

ZANDVOORT – Enige tijd geleden alweer kwam één van mijn mede-bestuursleden bij het Genootschap Oud Zandvoort, Martin Kiefer, naar me toe met de mededeling dat hij een hele zak met foto’s heeft gekregen en dat niet alles van Zandvoort was. En of ik er nog wat mee wilde met de foto’s die niet van Zandvoort waren. Ja natuurlijk, dat wil ik altijd wel. Inmiddels ligt de plastic insteekhoes met de foto’s al jaren in het bakje met ‘nog doen maar heeft geen haast. Vanochtend was het echter zo ver en zijn de foto’s door de scanner gehaald. Het zijn foto’s van hetzelfde gebeuren maar gemaakt door drie verschillende fotografen. Zo zijn er 13 gemaakt door Ger Dijs uit Zandvoort. Die woonde toen nog, volgens het stempeltje achterop, op de Parallelweg nr.15. Tegenwoordig heet die straat de Secretaris Bosmanstraat en wat veel mensen niet weten is dat Suzanne Bosman van RTL daar een kleindochter van is en dat zij ook in Zandvoort heeft gewoond. Als klein meisje kwam ze bij Ome Jaap oftewel Rittetitje want dat mailde ze me vorig jaar nog. En ja, dan heb ik het over de miss Scheveningen verkiezing van 1951 en dan dwaal ik zomaar af naar Suzanne Bosman. Die overigens van snoei-harde metalmuziek houdt en onlangs nog haar 12,5 jarige jubileum bij RTL vierde. Ze was een paar jaar geleden nog in Zandvoort, ze kende niemand meer en het Zandvoort van vroeger zal er vandaag de dag iets anders hebben uitgezien dan ze zich kan herinneren uit haar jeugd, denk ik zo. Ik probeer haar al een tijdje te strikken voor een interview op radio ZFM voor het programma ZFM Oud Zandvoort. Helaas is het nog niet gelukt maar de aanhouder wint, zeg ik altijd maar. Bij de foto’s van de Miss Scheveningen 1951 verkiezing zit verder één foto van Foto Hamburg bij met een copyright-stempel achterop. Nu zoek ik me al jaren wezenloos naar de collectie negatieven van Foto Hamburg want die schijnen ergens te liggen. Want dat lijkt me toch een leuke collectie negatieven. Ook zitten er 3 foto’s bij van de bekende fotoverslaggever Simon E. Smit uit de Hobbemastraat 206 in Den Haag. Smit was al een bekend nieuwsfotograaf in de jaren dertig. Hij werd beroemd met een foto van Prinses Juliana en haar verloofde Bernhard van Lippe-Biesterfeld op de tandem. In de jaren vijftig won hij tweemaal de Zilveren Camera, in 1955 en 1957. En van deze fotograaf heb ik zomaar 3 foto’s in handen gekregen van maar liefst dik 60 jaar geleden. Het Muzee in Scheveningen is inmiddels gebeld en ook deze foto’s willen ze graag hebben. En zo heb ik weer wat gered wat van historische waarde is. Dat geeft een goed gevoel!

Wieringerwerf in de jaren ’30

ZANDVOORT – De ingescande afbeeldingen die ik hier bespreek, zaten in een heel oud papieren zakje met daarop geschreven “Wieringerwerf. De afbeeldingen laten de bouw zien van ‘iets’ en op een foto is nog te zien hoe wijds de omgeving was. Het stamt uit dezelfde periode als de negatieven van Scheveningen, namelijk begin jaren ’30. Inmiddels is contact opgenomen met het Genootschap voor de geschiedenis van de Wieringermeer zodat de negatieven een goed plekje krijgen en de afbeeldingen kunnen worden toegevoegd aan de fotobank die dit Genootschap beheerd. De foto’s zijn gemaakt door de Zandvoortse fotograaf Jan Smit en mochten de foto’s gebruikt worden, non-profit gebruik is toegestaan maar wel met naamsvermelding. En mijn naam mag er natuurlijk ook bij, geen enkel probleem!

Scheveningen in de jaren ’30


ZANDVOORT – Vandaag heb ik maar eens een mapje oude negatieven bekeken die ik hier al jaren heb liggen. De foto’s zijn gemaakt door de Zandvoortse fotograaf Jan Smit. Nu blijkt, dat deze negatieven van Scheveningen zijn. Daarop heb ik gebeld met het Muzee en die willen heel graag de originele negatieven hebben. En zo heb ik weer wat historisch materiaal gered vandaag. Hieronder staat een verwijzing naar de foto-site Flickr waar ik een album heb aangemaakt met de foto’s. Dit heb ik gedaan met een plugin die een set kan weergeven van Flickr. Deze heet de The Alpine PhotoTile for Flickr.  Zie hieronder het resultaat en dat is niet precies wat ik wilde maar als voorbeeld is het prima.  Om de plugin te configureren, is even lastig, je moet eerst je userid van Flickr hebben en dat is niet je naam. Vervolgens moet je de shortcode generator bij de instellingen van de plugin starten, daar je userid invoeren en het setnummer. Ook moet je kiezen hoe je de thumbs wilt laten verschijnen in je pagina. Naast elkaar heet dan ‘bookshelf’. Ook moet je het aantal naast elkaar invullen, hier zijn het er vier, en een maximaal aantal. Geadviseerd wordt maximaal 20 maar ja, deze set had er al meer en dan zal wel vaker gaan voorkomen. In ieder geval, het was even leuk stoeien en een plugin die een SET weergeeft vanaf Flickr is lastig te vinden. Hieronder dus het resultaat. Als ik straks 26 foto’s in de Flickr-set krijg, dan laat de pagina er maar 25 zien. Zaak is dan om het aan te passen. Ongetwijfeld zal ik een andere plugin ook gaan uitproberen maar dat zie je vanzelf wel tevoorschijn komen. Voor een Zandvoorter zoals ik zijn deze foto’s niet zo heel interessant maar voor de mensen die uit Scheveningen komen, vast wel! Voor een grotere foto, klik op het voorbeeld en automatisch opent de browser een nieuwe pagina naar de Flickr-website waar de set staat. Voor gebruik van deze jaren ’30 foto’s svp het onderschrift: “Foto: Jan Smit, Zandvoort” gebruiken. Anders wordt ik lastig en mijn naam op de één of andere manier noemen, mag natuurlijk altijd.

 

 

In den beginne…

ZANDVOORT – Vandaag, 23 oktober 2012, heb ik ook maar eens wordpress geinstalleerd op dit domein. De bedoeling is, dat ik hier ga uitproberen wat al die plugins en widgets nu precies kunnen en hoe ze zich gedragen, zonder dat ik ze meteen activeer op andere pagina’s. Waardoor de boel weer door de war kan gaan.
En verder heb ik zo af en toe wat te melden.