De Miss Scheveningen verkiezing van 1951

ZANDVOORT – Enige tijd geleden alweer kwam één van mijn mede-bestuursleden bij het Genootschap Oud Zandvoort, Martin Kiefer, naar me toe met de mededeling dat hij een hele zak met foto’s heeft gekregen en dat niet alles van Zandvoort was. En of ik er nog wat mee wilde met de foto’s die niet van Zandvoort waren. Ja natuurlijk, dat wil ik altijd wel. Inmiddels ligt de plastic insteekhoes met de foto’s al jaren in het bakje met ‘nog doen maar heeft geen haast. Vanochtend was het echter zo ver en zijn de foto’s door de scanner gehaald. Het zijn foto’s van hetzelfde gebeuren maar gemaakt door drie verschillende fotografen. Zo zijn er 13 gemaakt door Ger Dijs uit Zandvoort. Die woonde toen nog, volgens het stempeltje achterop, op de Parallelweg nr.15. Tegenwoordig heet die straat de Secretaris Bosmanstraat en wat veel mensen niet weten is dat Suzanne Bosman van RTL daar een kleindochter van is en dat zij ook in Zandvoort heeft gewoond. Als klein meisje kwam ze bij Ome Jaap oftewel Rittetitje want dat mailde ze me vorig jaar nog. En ja, dan heb ik het over de miss Scheveningen verkiezing van 1951 en dan dwaal ik zomaar af naar Suzanne Bosman. Die overigens van snoei-harde metalmuziek houdt en onlangs nog haar 12,5 jarige jubileum bij RTL vierde. Ze was een paar jaar geleden nog in Zandvoort, ze kende niemand meer en het Zandvoort van vroeger zal er vandaag de dag iets anders hebben uitgezien dan ze zich kan herinneren uit haar jeugd, denk ik zo. Ik probeer haar al een tijdje te strikken voor een interview op radio ZFM voor het programma ZFM Oud Zandvoort. Helaas is het nog niet gelukt maar de aanhouder wint, zeg ik altijd maar. Bij de foto’s van de Miss Scheveningen 1951 verkiezing zit verder één foto van Foto Hamburg bij met een copyright-stempel achterop. Nu zoek ik me al jaren wezenloos naar de collectie negatieven van Foto Hamburg want die schijnen ergens te liggen. Want dat lijkt me toch een leuke collectie negatieven. Ook zitten er 3 foto’s bij van de bekende fotoverslaggever Simon E. Smit uit de Hobbemastraat 206 in Den Haag. Smit was al een bekend nieuwsfotograaf in de jaren dertig. Hij werd beroemd met een foto van Prinses Juliana en haar verloofde Bernhard van Lippe-Biesterfeld op de tandem. In de jaren vijftig won hij tweemaal de Zilveren Camera, in 1955 en 1957. En van deze fotograaf heb ik zomaar 3 foto’s in handen gekregen van maar liefst dik 60 jaar geleden. Het Muzee in Scheveningen is inmiddels gebeld en ook deze foto’s willen ze graag hebben. En zo heb ik weer wat gered wat van historische waarde is. Dat geeft een goed gevoel!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
 1. K.M.Quix says:

  L.S.,

  Na lang zoeken vond ik uw web-site met de foto’s van de Miss Scheveningen verkiezingen gehouden op het terras van het Kurhaus op 30 juli 1951.
  Mijn tante; Madeleine de Rijke werd eerste en won de titel van Miss Scheveningen.
  Ik heb deze verkiezingen samen met mijn zusje en mijn grootmoeder bijgewoond.
  Ik was toen zes jaar.
  Graag zou ik afdrukken van deze foto’s willen hebben. Is dat mogelijk?
  Met vriendelijke groeten,

  Karen M. Quix

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>