Onbekende familie-dia’s, niet van mij…

ZANDVOORT – Ze worden ook wel de grofvuilstruiners, nachttoeristen en scharrelaars genoemd en persoonlijk heb ik wel wat met ze. Mensen die tussen het grofvuil kijken of er nog wat bruikbaars tussen zit. En waarom ook niet. Zo heb ik in het verleden wel eens een nog werkende bandrecorder bij het grofvuil vandaan gehaald maar dat is ook al weer zo’n 35 jaar geleden. Later haalde ik regelmatig hele dozen met oude platen er vandaan want platen, die verzamelde ik toen nog. Helaas is door ruimtegebrek mijn complete verzameling LP’s en maxi-singles naar iemand toegegaan die mij nu al 2 jaar beloofd alles te digitaliseren en heeft hij totnogtoe nog maar een gedeelte gedaan. Dat heb ik nu digitaal maar het wachten duurt wel erg lang. Zelf had ik er geen zin in om al die maxisingles weer een keer op te zetten, ze op te nemen op de pc en er vervolgens een reinigingsprogramma op los te laten die de tikken er uit haalt. Daar heb ik het geduld gewoon niet voor; ik had 3200 maxisingles en dan moet de B-kant natuurlijk ook gedaan worden want daar staan juist de leukste uitvoeringen op. Of de instrumental version want die kan dan weer voor karaoke worden gebruikt. Nu heb ik ooit een paar keer in mijn leven aan karaoke gedaan en dat was geen succes, begreep ik. Bij The Voice zal ik dus nooit terechtkomen. Maar, we dwalen af want wat is er gebeurd. Ik denk een jaar geleden kwam een kennis ineens langs met een paar bakken met dia’s. Gevonden bij het grofvuil en misschien was het wel Zandvoort. Nu vindt ik een bak met dia’s altijd hartstikke leuk want je weet maar nooit. Een gepubliceerde persfoto is meestal bekend en een privé opname toch weer net even anders. Dus ik besloot om de hele bak met dia’s door de scanner te halen.

Nu heb ik een Nikon Coolscan 5000 scanner met dialader type SF-210 en dat is een verrekt handig apparaat. Hartstikke duur natuurlijk maar dan heb je ook wat. Je stopt er 24 of 36 dia’s in, afhankelijk hoe dik de diaraampjs zelf zijn, je klikt op wat opties in de software en het apparaat gaat scannen heen. Meestal loopt het proces niet vast, een enkele keer gebeurd dat nog wel eens maar je kunt gerust een aflevering van NYPD of CSI gaan kijken, het loopt meestal vlekkeloos door. Je kunt ook inscannen met de optie dat krasjes en stofjes verwijdert moeten worden en hoe dat werkt, geen idee, maar het heet ICE. En dus kwamen de dia’s als bestandjes op harddisk te staan en het resultaat ziet u hieronder. Wie het zijn en waar het is, geen idee maar ik zie volgens mij een hunebed. Dus het zou zomaar eens Drente kunnen zijn. Waar de dia’s nu zijn? Geen idee, ik heb ze niet meer staan maar digitaal dus nog wel.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>