De glasdia’s van Jan Smit uit Zandvoort

ZANDVOORT – Jaren geleden kwam ik in contact met meneer Smit uit Sneek. Hij bleek een kleinzoon te zijn van de Zandvoortse fotograaf Jan Smit uit de Engelbertstraat. Omdat ik toen wekelijks een rubriek schreef voor “De Zandvoorter” van de Buijze Pers, had ik een keer een oproep gedaan voor oude foto’s van Zandvoort.

 

Duwschuit uit lang vervlogen tijden

Landgoed Elswout, toen nog in Heemstede, volgens het bordje rechts, waarop staat:
Kom der gemeente HEEMSTEDE ingevolge het reglement op de wegen in Noord-Holland 

De Dam in Amsterdam, rond de eeuwwisseling van 1800 naar 1900

Via toevallige omstandigheden en omdat iemand toevallig de Heemsteedse editie had meegenomen en deze man in contact kwam met meneer Smit, kwam meneer Smit aan mijn telefoonnummer en die heeft mij vervolgens opgebeld. En of ik nog steeds oud foto-materiaal zocht van Zandvoort. Want dat had hij inmiddels gevonden op de zolder van zijn tante die al dik in de negentig was. Alles wat niet van Zandvoort was, dat moest ik maar wegdoen. Nou, dat ben ik aan het doen maar niet zomaar natuurlijk. Hieronder heb ik een kleine verzameling gescande glasnegatieven neergezet die niet van Zandvoort zijn. Slechts een paar heb ik kunnen thuisbrengen. Aangezien de afbeeldingen keurig geconserveerd zijn bewaard, zijn de scans ook heel mooi geworden. Inmiddels zijn de originele glasnegatieven ondergebracht bij het Noord-Hollands Archief, waar ze beter op hun plaats zijn dan bij mij op een plank. Ook voor deze foto’s geldt weer, gebruik van de foto is toegestaan voor non-profit doeleinden mits er wordt gedaan aan het onderschrift: Foto: Jan Smit, Zandvoort. Gebruik in boeken uitsluitend in overleg!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Haarlemse mug says:

    Volgens mij is de 2e foto van molen De Adriaan in Haarlem. Toch?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>