SF – Blakes 7

ZANDVOORT – Vandaag kwam ik een bericht tegen op een website over Blakes 7. Deze SF-serie was eigenlijk de 2e serie die ik als jongetje vol bewondering ging kijken. De 1e serie was Star Trek op de zondagmiddag, toen je ook nog het programma met de muis had en dat was dan het kinderprogramma van die week. Ik herinner me deze serie als een stelletje politieke verzetsstrijders, dissidenten, die bij toeval op een gevangentransport door galactic space een ander verlaten ruimteschip tegenkomen. De gevangenbewaarders gaan natuurlijk niet zelf kijken, dat durven ze niet, ze sturen een paar gevangenen er op af. En dan begint de serie pas echt. Het ruimteschip noemen ze de Liberator en daarmee gaan ze de Terran Federation dwars zitten. Nu heb ik net even de wikipedia gelezen en daar staat dat er maar liefst 4 seizoenen zijn geweest en ik kan me maar 1 seizoen herinneren. Dus heb ik even gezocht en inderdaad zijn er 4 seizoenen van 13 afleveringen gemaakt. Toch nog maar eens goed zoeken op een torrent-site… 

The Liberator

Nu was die hele serie van Blakes 7 vooral een serie van verbeeldingen want de special effects waren in die tijd nu niet echt fantastisch. Veel schaalmodellen die aan een touwtje rondvlogen en veel theoretisch gepraat en je eigen fantasie moest soms wel meewerken. Ook de bijzondere en vele buitenaardsen, waarmee regelmatig contact werd gelegd, waren gewoon mannen en kinderen in soms hele mooie pakken achter fantastische maskers. Ik vond dat vroeger geweldig en ik keek dus graag naar Blakes 7. En nu dan het hoopvolle bericht. Syfy-channel lag de laatste jaren nogal onder vuur en de echte die-hards SF-fans vonden dat ze in de steek werden gelaten met al die fantasy, bovennatuurlijke drama’s, ghosthunters en American wrestling. Het lijkt er op dat ze nu toch terugkeren naar de SF-roots, het bestaansrecht van dit televisie-kanaal. Het heeft alles te maken met kijkcijfers die naar mijn bescheiden mening gewoon verkeerd worden bepaald. Alleen de Verenigde Staten tellen voor het bestaansrecht van een serie. Terwijl er veel meer kijkers zijn buiten de VS, alleen wordt dat niet goed gemeten. Dit heeft bijvoorbeeld Eureka genekt, zo jammer! Bovendien lopen de uitzendingen wereldwijd niet synchroon en zijn er juist door dat gegeven heel veel downloads in Europa van de Amerikaanse uitzendingen.  Maar goed, Chris Carter is nu gevraagd door de Blakes 7 Remake Group, die in opdracht van SyFy-channel bezig is. En who the fuck is Chris Carter, dat is de man achter The X-files en recentelijk “The After”. Daar had ik nog nooit van gehoord maar dat is zo nieuw dat de eerste aflevering nog uitgezonden moet worden.

Ik denk, dat de remake van Blakes 7 weleens een grote hit kan worden. Van 1978 t/m 1981 werd de serie uitgezonden en ruim 10 miljoen mensen keken alleen al in de UK er naar en daarnaast werd de serie uitgezonden in 25 andere landen. Al die kijkers van toen gaan natuurlijk ook nu weer kijken en gezien de medewerking van Chris Carter verwacht ik heel veel van deze serie. Want er zijn bijna geen series meer die zich in de ruimte afspelen. Ja, Stargate, maar daar slaapt nu iedereen, wachtend op de wake-up call die ongetwijfeld een keer gaat komen. Ik heb pas maar weer eens de film bekeken, nu de director’s cut en overweeg om alles maar weer opnieuw te gaan kijken. Eerst SG1, dan SG Atlantis en dan SG Universe. Want dat was toch echt ‘mijn’ serie. Nu wordt de lijst oneindig als ik alle gekeken series hier moet gaan opnoemen maar misschien doe ik dat nog wel eens een keer. Ik herinner me ineens “Vrouwenplaneet Medusa”, ook wel Star Maidens…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Andre says:

    Hoi, Cor

    Mail me als je nog op zoek bent naar Blakes 7.

    Greetz, Andre

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>